Najlepsze przepisy kuchni molekularnej
Kuchnia molekularna to prawdziwa rewolucja i nie da się ukryć, ze niebywała sztuka w dziedzinie przyrządzania potraw. Co ciekawe, przepisy kuchni molekularnej inspirowane są dniami dla kosmonautów. Potrawy przyrządzane są w iście laboratoryjnych warunkach, przy czym trzeba zaznaczyć, że każdy produkt musi być najlepszej jakości.
To kuchnia, która zachowuje pełen szacunek to tradycji natomiast wykorzystuje całkowicie innowacyjne rozwiązania. Niejednokrotnie zaskakuje smakoszy bowiem nic tutaj nie jest klasyczne. Nowością w tej dziedzinie jest kuchnia molekularna sous vide, która wykorzystuje pakowanie w próżni – produkty są więc szczelnie pakowane a dopiero potem poddawane obróbce termicznej, przy dobraniu odpowiedniej temperatury.
Wśród kultowych dań tejże kuchni można wymienić chociażby łososia z lukrecją, które wydaje się jakże szalonym połączeniem a jednak smakuje wybornie czy śledzia z watą cukrową – to dość niekonwencjonalne połączenie, ale jest zamawiane jako jedno z głównych dań.
Jeśli mielibyśmy przytoczyć przepisy kuchni molekularnej to przyznamy, że nie jest to dziedzina dla każdego. Nie każda kuchnia domowa jest wyposażona w sprzęty konieczne do wykonania dań. Trzeba przyznać, że dania molekularne sporządzane są w iście laboratoryjnych warunkach, przy wykorzystaniu miarek, strzykawek i menzurek. To zabawa dla wprawionych kucharzy, którzy nie boją się nowych wyzwań.