12 Dzielnica

portal wielotematyczny

Poziom polskich restauracji

Trzeba przyznać, że polskie restauracje trzymają dobry poziom. Oczywiście na mapie lokali znajdziemy te o różnych standardzie, od budek z kebabem, poprzez klimatyczne kafejki aż po wytworne restauracje. Jakość nie tylko jedzenia jest w nich różna, ale również obsługi, stosunku ceny do produktu a nawet samych klientów. Nie mamy jednak co narzekać bowiem w najważniejszym światowym przewodniku po lokalach gastronomicznych, tych polskich znalazło się aż 24.

Polska kuchnia uznawana jest zresztą za jedną z najlepszych w całej Europie jeśli nie na całym świecie. Chociaż gotujemy tłusto i raczej ciężkostrawnie więc absolutnie nie trzymamy się w obecnych trendach, zgodnie z którymi należy żywić się ekologicznie – liściem sałaty to trzeba przyznać, że na polskich stołach nie brakuje potraw zdrowych, naturalnych, na bazie warzyw, owoców i dorodnego mięsiwa.

Tak zresztą było już przed II wojną światową. Wtedy w Warszawie modne były nie tylko eleganckie restauracje, w których na stolik czekało się całymi tygodniami a wstęp mieli tylko najbardziej zamożni z wypchanymi portfelami. Warszawiacy umiłowali sobie również podrzędne knajpki, głównie te, które połączone były ze sklepem spożywczym czy mięsnym. To dawało gwarancję, że flaki, golonka czy kołduny litewskie będą istnym „niebem w gębie”.

Również i dzisiaj możemy pochwalić się naszymi restauracjami. Niektóre z nich określane są jako jedne z najlepszych w Europie. Nadal króluje w Polsce typowa kuchnia polska i tutaj trzeba bić gromkie brawa dla szefów kuchni za podtrzymywanie tradycji. Oczywiście, tuż obok regionalnych restauracji znajdziemy też te, które serwują dania z różnych stron świata. Podczas gdy jeszcze w latach 90-tych jedynym urozmaiceniem były budki z chińszczyzną tak dzisiaj szczycimy się wyborem wszelakich dań, od tych rodem z Gruzji, poprzez Grecję, Meksyk, USA a na Tajlandii kończąc. Rzeczywiście, w każdym większym mieście naszego kraju mamy okazję do poznania kultury kulinarnej nawet najbardziej odległych zakątków świata i jest to doskonała okazja do podróżowania bez pakowania walizek. W jednej chwili przeniesiemy się do aromatycznej i egzotycznej Turcji czy europejskiej Francji, w której króluje kuchnia śródziemnomorska, uznawana zresztą za najzdrowszą na świecie.

Jak widać pod względem kulinarnym nie mamy się czego wstydzić. Co więcej, nasze restauracje cechuje nie tylko smakowite jadło, ale również fachowa, miła obsługa i niewygórowane ceny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *