12 Dzielnica

portal wielotematyczny

Gotowanie parą

Obróbka cieplna to podstawowy proces, jaki jest prowadzony w gastronomii. W lokalach tego rodzaju główną działalnością jest przecież serwowanie dań gotowanych, smażonych, duszonych czy pieczonych. W dobie trendów, zgodnie z jakimi chcemy prowadzić zdrowy tryb życia, odchodzi się coraz częściej od „ciężkiego” gotowania a jakość potraw smażonych w głębokim oleju zastępuje się gotowaniem na parze.

Innowacyjne kulinaria przewidują gotowanie bez przenikania smaków i aromatów różnych dań, jakie są przyrządzane w tym samym czasie. Wyobrażamy sobie, że przecież nie jest to możliwe – warzywa na pewno „przejdą” zapachem ryby czy mięsa a jaja będą mieszać się z intensywnym zapachem owoców morza. Nic bardziej mylnego, możliwe jest gotowanie różnych produktów w jednym urządzeniu. Służą do tego piece konwekcyjno parowe, w których może odbywać się z powodzeniem gotowanie parą. Co więcej, zauważmy, że taka metoda nie spowoduje utraty witamin ani naturalnego koloru żywności, nie zmieni się również objętość masy.

Gotowanie w gorącej parze ma też szereg innych zalet. Ten rodzaj przyrządzania potraw zaleca się wszystkim tym, którzy dbają o sylwetkę. Okazuje się, że potrawy są znacznie mniej kaloryczne i nie tracą swoich właściwości odżywczych. Co więcej, są naturalne w swojej postaci, do obróbki cieplnej nie dodaje się przecież żadnych innych substancji oprócz pary wodnej. Gotowanie parą jest dzisiaj uznawane za jedną z najbardziej zdrowych czynności kulinarnych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.