Najlepsze noże kuchenne, czyli jakie?
Podobno to właśnie nóż jest największym skarbem każdego kucharza. Zarówno każda gospodyni domowa jak i wyszkolony szef kuchni pracujący w renomowanej restauracji ma swój ulubiony przyrząd tego rodzaju i dba o niego z wieka uwagą.
Okazuje się jednak, że w dobrej kuchni nie wystarczy jeden nóż bowiem przydatny będzie ich cały zestaw. Noże kuchenne dobierane są odpowiednio do produktów, które mają zostać nim potraktowane. Tym samym, akcesoria gastronomiczne tego rodzaju występują w przeróżnych wariantach, wykonane są także z różnych materiałów i każdy spełnia swoją funkcję według określonej jakości.
Podpowiadamy, że w dobrze wyposażonej kuchni powinny znaleźć się cztery, dobrej jakości noże. Oczywiście może być ich więcej natomiast cztery to minimum. Każdy dobrej jakości nóż będzie kosztować nas średnio 100 złotych natomiast biorąc pod uwagę fakt ich trwałości nie jest to duży wydatek.
Najważniejszy jest nóż uniwersalny, zwany też nożem szefa kuchni. To nóż duży nadający się zarówno do siekania warzyw jak i krojenia mięsa. Na rynku dostępne są te stalowe jak i ceramiczne, wyróżniają się także noże japońskie.
Kolejny jest nóż do obierania. Ten jest nieco mniejszy i najczęściej ma mocno zakrzywiony koniec. Nóż ten przyda się nie tylko do obierania owoców czy warzyw, ale też do wydrążania z nich pestek. Tym nożem z łatwością poradzimy sobie również biorąc pod uwagę czyszczenie ryb.
Niezbędny w każdej kuchni jest także tasak. To szeroki nóż przeznaczony do mięsa. To właśnie nim można pociąć kości czy oddzielić chrząstki. Jeśli już mowa o mięsie to nie można zapominać o nożu do filetowania. To wąski aczkolwiek długi nóż, który świetnie nadaje się do obróbki drobiu i ryb.
Pamiętajmy również, że każde użycie noża powoduje jego tępienie i właśnie dlatego niezbędnym akcesorium kuchennym staje się być także osełka. To przyrząd do ostrzenia noży a najlepiej wybrać ten stalowy, który nie będzie niszczył noży.