12 Dzielnica

portal wielotematyczny

Grill – jak go szybko rozpalić?

Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami i większość z nas nie może się już pewnie doczekać wyjazdu na działkę czy kolacji na świeżym powietrzu, w zaciszu własnego ogródka. Dania z grilla są u nas bardzo popularne. Łatwość ich przyrządzenia i możliwość cieszenia się pobytem poza murami domu robi swoje. Chyba każdy z nas chociaż raz zajadał się pieczona na grillu kiełbaską czy chrupiącą karkówką. To jedne z najbardziej ulubionych dań.

O ile dania z grilla są przez nas tak bardzo lubiane to już chyba nie do końca chcemy je przygotowywać. Grill należy rozpalić i sporo osób ma z tym problem. Niektórym zajmuje to blisko godzinę. I chociaż w sklepach dostępne są rozmaite podpałki, które mają pomóc w tym procesie to nie jest to wcale takie proste.

Eksperci, którzy pracują w miejscu, takim jak wypożyczalnia grilli wskazują, iż szybko uda się rozpalić grill, jeśli tylko zastosujemy kilka cennych wskazówek.

Przede wszystkim, grill należy osłonić przed wiatrem a do paleniska nasypać węgla drzewnego – pamiętajmy, że grilla nie powinno rozpalać się drzewem iglastym, drewnem, igłami, szyszkami ani papierem. Idealny jest węgiel drzewny, który należy polać specjalną rozpałką. Aby ogień dobrze się rozpalił, należy ułożyć węgiel tak, by dopływ powietrza był swobodny – nie można na przykład włożyć zbyt dużo węgla.

Kiedy węgiel zacznie się palić, należy poczekać aż płomień się zmniejszy i zacznie żarzyć. Wtedy warto rozprowadzić go równomiernie po całym palenisku. Niektórzy układają na węglu gałązki bądź ziarna jałowca, wtedy potrawy będą aromatycznie pachnieć.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.