12 Dzielnica

portal wielotematyczny

Jak przechowywać żywność w trudnych czasach?

Nie każdy z nas posiada spiżarnię, w której może przechowywać zapasy żywności w doskonałych warunkach, niczym w lodówce. W czasach pandemii koronawirusa powinniśmy unikać wizyt w sklepach, dlatego dobrze jest kupić nadmiar jedzenia. Specjaliści zalecają, by do sklepu chodzić najczęściej co kilka dni. Okazuje się jednak, że przy odpowiednim wyborze produktów żywnościowych, udaje się przetrwać ten trudny czas bez konieczności realizowania zakupów każdego dnia. Wystarczy właściwie wybierać produkty.

 

Jedzenie z długim terminem przydatności do spożycia

Konserwy, produkty sypkie, proszki warzywne, to nasz optymalny wybór. To jedzenie, które będzie nadawać się do spożycia nawet przez najbliższe lata. Warto wybierać kasze, makarony, wędzone ryby w puszkach. Świetnie sprawdzą się też produkty w słoikach jak dżemy oraz samodzielnie przyrządzone weki.

Sprawdź szczegółowe informacje na stronie: https://www.kaczmarek-komponenty.pl/

 

Jak kiedyś przechowywano jedzenie?

W obliczu pandemii koronawirusa świetnym sposobem jest powrót do dawnych metod przechowywania żywności. Czy wiesz, że już wikingowie suszyli mięso? Dzisiaj mięso w proszku można nabyć u polskich przedsiębiorców, którzy zajmują się przetwórstwem. Dzięki temu zyskamy zapasy mięsne bez konieczności ich magazynowania w odpowiednich warunkach czy dużej przestrzeni. Proszek zajmuje o wiele mniej miejsca, zachowuje jednocześnie naturalny smak, aromat i barwniki. Warto pamiętać, by przechowywać ten produkt w miejscu suchym, nienarażonym na wilgoć.

 

Korzystanie ze współczesnych udogodnień

Oczywiście, najpopularniejszą formą przechowywania jedzenia jest dzisiaj jego chłodzenie w lodówce bądź zamrażanie. Co ciekawe, mrozić można nawet chleb oraz warzywa. Zamrozimy też sosy, zupy i wszelakie mięsa oraz ryby.

 

Jak robić zapasy?

Jeśli już musimy wybrać się do sklepu, należy dokładnie zaplanować zakupy. Dobrze jest zrobić listę niezbędników. W koszyku muszą się znaleźć produkty różnego rodzaju – warzywa, mięsa, kasze, nabiał. Chodzi o to, by zapewniać zróżnicowaną, ale zawsze wartościową dietę i to nie tylko pod względem kaloryczności czy witamin. Codzienny jadłospis ma uwzględniać też białko i węglowodany. W czasach epidemii niezwykle ważne jest budowanie odporności organizmu, uwagę należy więc zwracać przede wszystkim na produkty naturalne, nieprzetworzone. Pamiętajmy, że dzisiaj ogrom firm oferuje zakupy z dostawą do domu, by minimalizować ryzyko zarażenia koronawirusem. Z tej opcji powinni korzystać przede wszystkim seniorzy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *